Please select your page

Falcons de Vilanova i La Geltrú

vilanova

La història dels Falcons de Vilanova s’ha de contemplar en dues etapes. La primera comprèn des de la fundació l’octubre de 1972 fins el 1986. L’impulsor de la idea va ser en Benvingut Moyà, després de veure l’actuació que van fer  els Falcons de Llorenç del Penedès aquell mateix any a la ciutat. Aleshores, per raons econòmiques i de personal, la colla vilanovina va estar molt lligada als castellers dels Bordegassos de Vilanova, la qual cosa va comportar una  notable influència de la tècnica castellera a l’hora de fer les figures. A més a més, el fet que la canalla dels castellers portés la faixa blava va fer que els Falcons de Vilanova comencessin a dur la faixa d’aquest color. L’any 1978, ja amb prou mitjans econòmics i per diferències entre els components, decideixen deslligar-se de la colla castellera.

L’any següent, per tenir més suport econòmic, decideixen fundar, conjuntament amb el Drac de la Geltrú, el Ball de Bastons i el Ball de Diables, l’Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú. Al cap de cinc anys, el 1984, marxen de l’agrupació per haver-los denegat el calçat blau que demanaren per complementar el vestuari dels falcons. I dos anys més tard es veuen obligats a dissoldre’s per manca de components i de motivació. Després d’uns anys d’absència de falcons a la capital del Garraf, l’any 1997 un grup de joves dels Bordegassos van convèncer en Joan Sans (cap tècnic de l’antiga colla) per recuperar la tradició falconera a la ciutat, i el novembre d’aquell any començaren a assajar a l’Agrupació Excursionista Talaia i posteriorment a la Peixateria Vella, on encara es troben actualment.

La  presentació oficial d’aquesta segona etapa dels Falcons de Vilanova i la Geltrú és el 30 de maig de 1998 en el marc de la Trobada de Colles de Falcons de Catalunya. Els Falcons de Vilanova tenen figures pròpies com el capdil, el fòcking, la tripira, el tres obert, la catedral i l’ermita, que és una derivació de la catedral. Per acabar, cal ressaltar el magnífic nivell dels Falcons de Vilanova i la Geltrú, ja que tenen assolides figures com el capdil 8x9 o l’escala de 8, el pilar de 4 aixecat per sota i girat, i la impressionant pira d’11 o pira 5x5, aconseguida a Barcelona per la Diada de La Mercè de 2012. 

https://www.facebook.com/falcons.devilanova

vallbonalogo

 


Amb el suport de

AYUNTAMEN         GENERALITAT        DIPUTACION        CULTURA       LA CASA         FECPTBV2           FEDERACION

Atenció! Aquest lloc utilitza cookies, per recopilar informació estadística sobre la navegació. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta l'ús de cookies. Veure política